top of page

Wie lummelt kan niks fout doenLekker lummelen

Behalve een balspel is lummelen volgens Google luieren en lekker niks doen. Er wordt ook het synoniem lanterfanten aan gegeven. Dit heeft meer een negatieve betekenis als ‘je tijd verdoen’. Nou dat is lummelen


in zijn geheel niet!


Wat is lummelen

Velen zitten in een ratrace, we zijn FOMO (Fear of Missing Out) en willen niks missen. De smartphone onophoudelijk voor je neus, van werk naar sport naar vrienden en dan nog even die Netflix serie kijken. Het moet steeds meer, beter en de doelen worden steeds hoger gesteld. We raken in paniek wanneer we ‘even’ niks doen. Ons brein raakt overprikkeld en er is weinig tijd om te reflecteren. Burn-outs liggen op de loer. De corona periode zou ons geleerd kunnen hebben, hoe meer te ontspannen in tijden dat er toch ‘niks’ was te doen, toch?!

Aandacht is eindig en niksdoen geeft de concentratienetwerken in het brein de kans zich te herstellen

volgens hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel (Universiteit Utrecht)


De noodzaak van lummelen

Een drukke leefstijl kost ons ontzettend veel. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Volgens Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan het MIT vertonen veel mensen bijna robotachtig gedrag. Vragen als: wat zijn mijn waarden en wat vind ik belangrijk in het leven, daar staan we niet bij stil omdat we alweer naar de volgende afspraak aan het hollen zijn. Er is simpelweg geen tijd voor deze creatieve gedachten. Het is zelfs zo dat onderzoek uitwijst dat de creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, samen met de opkomst van internet. Het brein is in een constante staat van paraatheid. In een rusttoestand komt het toe aan dagdromen, vrij associëren en reflecteren.

“Lummelen is een gedragsverandering…”

Hoe kan ik lummelen

Iedere gedragsverandering is succesvol zodra je uit je comfort zone stapt. En zo is dat met lummelen ook! Stap uit de ratrace, ook tijdens vakantie.

Ren niet van strand, naar zwembad, naar restaurant, naar zwembad volleybal en naar show. En leg vooral die smartphone weg. Niet ieder vakantie moment moet worden vastgelegd om vervolgens te showen aan de internet wereld. Oh kijk mij eens leuk zijn hier op vakantie! Ga op een terras zitten en kijk om je heen, kijk eens een half uur alleen naar de golven en zwemmende mensen, wandel je suf of reflecteer over die ene zin in het boek. Plan de rust in je agenda zoals je alle afspraken noteert.

Wie lummelt, kan niks fout doen

Wist je dat de grootste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan zijn toen wetenschappers tussen het werken door aan het lummelen waren? Juist onder de douche, tijdens het tuinieren of wandelen. Tijd om te lummelen dus!


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page