top of page

Persoonlijk leiderschap = leidinggeven aan jouw eigen leven

Bijgewerkt op: 3 apr. 2023

Hoe vaak heb je jezelf niet afgevraagd: "Ben ik op de goede weg? Neem ik de leiding over mijn leven, of neemt mijn leven de leiding over mij?” Ga dit paasweekend lekker in het zonnetje zitten en stel jezelf deze vragen. Ik geef je hieronder enkele tips hoe jij weer aan het stuur kunt zetten, jij bepaalt de richting, welke afslag je wel of niet neemt en hoe jij komt waar je wilt zijn.


Ø Tip 1: Wees jezelf

Heb je wel eens het gevoel dat je het leven van iemand anders leeft? We denken vaak dat we weten wie we zijn omdat we op een bepaalde manier leven. De waarheid is dat ons leven niet dicteert wie we zijn - wie we zijn moet ons leven dicteren. Waar je gaat leven, is waar jij het bent. Stop met het nemen van beslissingen om andere mensen gelukkig te maken en begin met jezelf gelukkig te maken.


Ø Tip 2: Stel een doel

Wanneer we ons als toeschouwers van ons eigen leven voelen, worden we gelaten. We zoeken zekerheid over onze andere zes menselijke behoeften. We "go with the flow" in plaats van actie te ondernemen - maar onze hersenen moeten eigenlijk worden uitgedaagd. Stel doelen die moeilijk maar haalbaar zijn. Zorg ervoor dat ze specifiek zijn en schrijf ze op. Gebruik je gezonde verstand en neem de leiding over je leven.


Ø Tip 3: Focus op jouw doel

Concentreer je op één doel. Ontwikkel een focus op dát doel en je ziet oplossingen die je misschien eerder hebt gemist. Je bent ook in staat om je angst te beheersen, wat een product is van het over analyseren van alle "wat als" die misschien nooit zullen gebeuren.


Ø Tip 4: Wees dankbaar

Hoe speelt dankbaarheid een rol bij het leren hoe je de leiding over je leven kunt nemen? Stel je voor dat je toekomstige leven precies is zoals je wilt: als je er niet dankbaar voor bent, mis je de resultaten waar je zo hard voor hebt gewerkt. In plaats van stil te staan bij hoe het leven niet voldoet, gebruik je ontevredenheid om actie te stimuleren. Je zult je gelukkiger voelen in je huidige omstandigheden zonder het momentum te verliezen dat je nodig hebt om grotere en betere resultaten na te streven.


Ø Tip 5: 80/20 regel

De 80/20-regel is een waardevol hulpmiddel voor timemanagement. Wanneer je werkt om de leiding over je leven te nemen, wil je ervoor zorgen dat je 80% van je tijd, energie en aandacht besteedt aan de taken en relaties die er het meest toe doen. Om de 80/20-regel in praktijk te brengen, vraagt je je af: neem ik de leiding over mijn leven met X-activiteit? Brengt het me dichter bij mijn doel? Als het antwoord nee is, pas dan je prioriteiten aan.


Ø Tip 6: Vertraag

Leren hoe je de leiding over je leven kunt nemen, lijkt veel op een uithoudingsrace. Als je het benadert met de mentaliteit van een sprinter, ben je opgebrand voordat je de finishlijn bereikt. Stop met proberen alles zo snel mogelijk gedaan te krijgen en neem de tijd om "de rozen te ruiken". Wanneer je langzamer gaat, neem je mindfulness op in je acties, wat de weg vrijmaakt voor het nastreven van zinvolle doelen.


Ø Tip 7: Stel je kwetsbaar op

Veranderingen in je leven aanbrengen veroorzaakt wat ongemak, omdat je jezelf kwetsbaar maakt. Je moet door het ongemak heen werken om jezelf beter te leren kennen. Van daaruit wordt leren hoe je de leiding over je leven kunt nemen intuïtiever, omdat je handelt vanuit je meest diepgewortelde waarden.


Ø Tip 8: Verleg je grenzen

Elke keer dat je oprecht iets wilt veranderen, moet je eerst je grenzen verleggen. Wil je een gepassioneerde relatie, minder drama of een meer bevredigende carrière? Accepteer niets minder. Misschien ben je een tijdje alleen, of verlies je zelfs vrienden. Maak gebruik van je innerlijke kracht en onthoud dat je eraan werkt om de leiding over je leven te nemen.


Ø Tip 9: Pak je eigen verantwoordelijkheid

Alles in je leven is het resultaat van je beslissingen - niet je verleden, niet de acties van andere mensen, niet de toestand van de markt. Als je een doel niet bereikt, wees dan eerlijk over waarom. Leer je patronen in relaties te herkennen, zodat je jezelf ervan kunt bevrijden. Alleen wanneer je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor al je keuzes, kun je de leiding over je leven nemen.
13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page